Kaj bom morala po curly girl metodi spremeniti?

Kaj

Način nege las, ki ti ga v Skodranki predstavljam, ima kar nekaj osnovnih zapovedi, za katere ti priporočam, da se jih vsaj na začetku trmasto držiš. Enostavno zato, da spoznaš svoje lase, da se najprej priučiš nove vrste nege, nato pa boš po želji dodajala ali odstranjevala tiste dele, ki za tvoje lase ne bodo potrebni.

Curly girl metodo lahko na nek način primerjava s prehrano. Recimo, da imaš težave z nekaj kilogramčki, mogoče ti manjkajo določena hranila, imaš kakšno blažjo težavico, ki bi jo s prehrano lahko odpravila. Če ne veš, kaj tvoje telo potrebuje, ne veš niti, kje začeti. Tako nekako je z lasmi in curly girl metodo – ta je kot učenje zdravega prehranjevanja čisto od začetka. Za tiste, ki jo v osnovi že obvladate, vsebuje Skodranka naprednejše tehnike, ki jih lahko potem že primerjava z mikrohranili in telovadbo za telo. Dobrih prehranskih navad nas, na srečo, učijo že starši, vzgojitelji v vrtcih in učitelji v šolah, kasneje pa imamo ogromno pomoči preko spleta v obliki prispevkov in člankov certificiranih nutricionistov in trenerjev.

Če smo še pred desetletji kot otroci mirno goltali neomejene količine sladkarij in malinovca, danes vemo, da to lahko počnemo brez posledic le, če se dovolj gibljemo. In prav tako smo desetletja nazaj malce naivno ves čas tupirale, navijale in na splošno mučile svoje lase. Nato je prišlo v Hollywoodu do preobrata in modne so postale polizane, polikane in svetniško zapete pričeske s popolnoma ravnimi in nerealno svetlečimi lasmi. Vesela sem, da se ta trend končno obrača nazaj v smer naravnih las, saj s tem spodbujamo tudi zdravo samozavest – bodi, kar si, imej se rada in ljubi, kar ti je narava namenila. Sem sodijo tudi lasje!

Vedeti moraš, da so valoviti in skodrani lasje v svoji osnovi bistveno tanjši in veliko bolj suhi kot ravni, zato je dobro, da zanje temu primerno tudi poskrbimo. Če se vrnem nazaj k primerjavi s prehrano: 12-letna deklica, ki profesionalno trenira gimnastiko, ima precej drugačne potrebe po hranilih od odraslega moškega, ki cele dneve preživi za računalnikom, kajne? Lahko se strinjava, da oba potrebujeta enake osnove (beljakovine, vlaknine, ogljikovi hidrati, minerali, vitamini), vendar pa si lahko mlada športnica privošči bistveno več ogljikovih hidratov in ne bo tako hitro pridobivala na teži. Če preneseva idejo nazaj na lase – močni, debeli, ravni lasje prenesejo bistveno več zlorabe, kot v osnovi krhkejši, tanjši in suhi lasje. Poglejva torej osnove zdrave prehrane za valovite in skodrane lase.

  • Likalnik, kodralnik, vroč fen in vroča voda: Visoke temperature zelo poškodujejo lasna vlakna in sicer tako, da oslabijo keratin (beljakovino), ki je bistvenega pomena za močan las, vročina lase izsušuje od znotraj in hkrati zaradi vročine popoka zunanja ovojna in zaščitna plast lasu. Pol zdravja si svojim lasem zagotovila torej že s tem, da se visokim temperaturam odpoveš.
  • Česanje, ko so lasje suhi: Če si prava skodranka, že dobro veš, zakaj se na suhe lase ne češemo.
  • Sulfate in sulfonate: Lasišče je koža, kajne? In zdravo lasišče proizvaja sebum (maščobo), s katerim zaščiti tudi lase, saj sebum potuje po lasnem vlaknu od korena do konic. Ta maščoba je daleč najbolj zdrava, hranilna in zaščitna za lase, sulfati in podobni detergenti pa prav te maščobice v popolnosti snamejo z las in lasno kutikulo (ovojnico) praktično slečejo. Poleg tega pa lahko sulfati in tovrstni grobi detergenti dražijo lasišče, ki je osnova zdravih in močnih las. Podroben seznam sestavin, ki se jim v curly girl metodi izogibamo, seveda najdeš v Skodranki – s poimenovanje (klasifikacija INCI), pod katerim boš posamezno sestavino v izdelku prepoznala.
  • Izsušujoče alkohole: Alkohole pri negi las in kože lahko na grobo ločiva na dobre in slabe. Dobri so maščobni alkoholi, ki niso problematični. Slabi pa so alkoholi, ki delujejo kot topila, zato vplivajo na lase in lasišče podobno kot zgoraj omenjeni sulfati. Popoln seznam dobrih in slabih alkoholov boš našla v drugem delu priročnika.
  • Voske, mineralna olja, petrolej in silikone: No, ti pa so v negi las namenjeni odpravljanu občutka suhih las in tako lase ovijejo v neprodušno plast, ki ti daje občutek negovanih, mehkih in sijočih las – s poudarkom na občutek! Kakor je koža sestavljena iz vode in jo z vodo in vlažilnimi sestavinami vlažimo, z vodo in vlažilnimi sestavinami vlažimo tudi lase, vendar pa zaradi silikonov, voskov in mineralnih olj voda v lase ne prodira in jih tako ne moremo primerno navlažiti. Skozi to vrsto sestavin torej hranila ne pridejo do las, zato se še bolj izsušujejo in poškodujejo.

Curly girl odobrene izdelke, ki jih boš v svoji negi potrebovala, pa najdeš tukaj.

Delite prebrano objavo: 

Napišite svoje mnenje:

Vpišite svoje ime ali nadimek
Vpišite mnenje ali komentar
© 2024 Skodranka.si. Vse pravice pridržane.